חגים ברילוקיישן: בין געגוע ובדידות כשחוגגים רחוק מהמשפחה בארץ
- Yael Segall
- 12 באפר׳
- זמן קריאה 4 דקות
החג מתקרב. ברשתות החברתיות אתם רואים תמונות של שולחנות ערוכים, משפחות מחייכות, ילדים בלבן וכל הרגעים המושלמים שמתעדים את החג. אבל עבור רבים מכם שעברו רילוקיישן, המציאות מאחורי המסך שונה לחלוטין. בפנים, יש תחושת ריקנות, געגוע, ובדידות שמתחפשת לשגרה. זהו הסיפור שפחות מדברים עליו – על מה שקורה כשאתם רחוקים מהחיבוק של המשפחה, מהביחד ומהמסורת שגדלתם עליה.

הפרדוקס של החגים ברילוקיישן
המעבר למדינה חדשה מביא עמו הרבה אתגרים, אבל אחד הקשים והמפתיעים ביותר הוא תחושת הניתוק בחגים. דווקא בזמנים שאמורים להיות מלאי שמחה, חום משפחתי ותחושת שייכות, הריחוק ממשפחה וממסורת מרגיש כמו פצע פתוח. זהו פרדוקס מעניין - ככל שהחג משמעותי יותר עבורכם, כך תחושת הניתוק עשויה להיות עמוקה יותר.
רבים מהמטופלים שלי מספרים שהם מרגישים כאילו הם "משחקים תפקיד" בחגים.
הם עורכים את השולחן, מבשלים את המאכלים המסורתיים ואפילו מנסים לשמור על מנהגים, אבל משהו מהותי חסר. כפי שתיארה זאת אחת המטופלות שלי: "אני עושה הכל טכנית נכון, אבל הנשמה של החג לא מגיעה. היא נשארה בבית, בישראל."
הגעגוע למשמעות, לא רק לאנשים
הגעגוע בחגים אינו רק לאנשים הקרובים, אלא גם למשמעות ולתחושת השייכות. כשאנחנו מרוחקים מהסביבה התרבותית שלנו, יש תחושה של "היעדר רקע" המשמעות של החג מתפוגגת כשאין את הקונטקסט התרבותי מסביב שמזכיר לנו אותה.
דנה, מטופלת שלי, שעברה לסין עם בעלה הסיני, שיתפה אותי בתחושות שלה: "כשהגיע פסח, הרגשתי כאילו אני היחידה בעולם שחוגגת. אף אחד ברחוב לא יודע שזה חג, בחנויות אין שום סימן, ובעבודה זה יום רגיל לחלוטין. זה גרם לחג להרגיש כמו אירוע פרטי, כמעט סודי ולא חגיגה קולקטיבית, מזל שיש את בית חב"ד, שם אני יכולה להרגיש חג."
הנקודות העיוורות של הרילוקיישן
אחד הדברים המפתיעים שעולים בטיפול ברילוקיישן הוא שרבים לא מצפים לעוצמת הקושי שמגיעה בחגים. כשמתכננים מעבר למדינה אחרת, חושבים על דיור, עבודה, חינוך הילדים – אבל לא תמיד מקדישים מחשבה לאיך ירגיש כשתגיע חנוכה והסביבה חוגגת את חג המולד, או איך יחגגו פסח במדינה שבה אין חופשה מהעבודה או מבית הספר.
זוגות ברילוקיישן שהגיעו אליי לטיפול זוגי מספרים שלעתים קרובות החגים הופכים לנקודת משבר ביחסים. בעוד שאחד מבני הזוג מתגעגע למסורת ולמשפחה, השני עשוי לא להבין את עומק המצוקה הזו. הפער הזה יכול ליצור מתחים משמעותיים.
להפוך את הקושי להזדמנות - סיפורים מהקליניקה
רונית ודניאל, זוג ישראלי שעבר לברלין לפני שלוש שנים, הגיעו אליי כשחשו משבר עמוק סביב חג הפסח. רונית התגעגעה למשפחתה ולליל הסדר המסורתי, בעוד דניאל ראה בחג הזדמנות "להשתחרר" ממסורות מכבידות. המתח ביניהם גדל ככל שהתקרב החג.
בתהליך הטיפולי, עזרתי להם להבין שהוויכוח על החג משקף למעשה את האופן השונה שבו כל אחד מהם מתמודד עם הרילוקיישן והזהות שלו במקום החדש. בהדרגה, הם יצרו ליל סדר שהיה משמעותי עבור שניהם – שילוב של מסורת וחדשנות כשהם מזמינים חברים מקומיים והופכים את הערב לחוויה של שיתוף תרבותי.
מקרה נוסף הוא של דנית, אם חד-הורית שעברה עם בתה בת ה-12 לפראג. הקושי הראשון שלה היה בחנוכה, כשבתה הרגישה מנותקת ושונה בכיתה שכולה חגגה את חג המולד. במקום להילחם בשוני, דנית הפכה אותו ליתרון – היא ארגנה בכיתה של בתה פעילות על חנוכה, הביאה סופגניות ולימדה את הילדים על החג. מה שהחל כמקור לתחושת ניכור הפך להזדמנות לחיבור ושיתוף תרבותי.

לקבל שזה לא יהיה אותו דבר – וזה בסדר
אחד האתגרים הגדולים ברילוקיישן הוא קבלת העובדה שהחגים לעולם לא ירגישו אותו דבר כמו בבית. וזה בסדר. במקום לנסות לשחזר באופן מדויק את החוויה המקורית, אפשר ללמוד ליצור משמעות חדשה.
רבים מהמטופלים שלי מספרים שעם הזמן, החגים במקום החדש מקבלים צבע ואופי משלהם - לא יותר טובים או פחות טובים מאשר בארץ, אלא פשוט שונים. ולפעמים, דווקא החופש מהציפיות החברתיות והמשפחתיות מאפשר לגלות מחדש את המשמעות העמוקה של החג.
כפי שאמרה לי אחת המטופלות: "בשנה הראשונה הרגשתי שהחג 'נגנב' ממני. בשנה השנייה הבנתי שזו הזדמנות לקחת בעלות על המסורת שלי ולעצב אותה מחדש."
איך מתמודדים?
מניסיוני האישי ובליווי אנשים וזוגות ברילוקיישן, זיהיתי מספר אסטרטגיות שעוזרות להתמודד עם תחושת הניתוק בחגים:
חיבור טכנולוגי למשפחה
תכננו מראש שיחות וידאו משפחתיות שישלבו אתכם בחגיגות בארץ
שלחו ואספו תמונות במהלך החג
שתפו מתכונים ובשלו "ביחד" דרך הזום
יצירת ריטואלים חדשים שמשלבים ישן וחדש
אמצו חלק מהמנהגים המקומיים ושלבו אותם עם המסורת שלכם
צרו מסורת חדשה שייחודית למשפחה שלכם במקום החדש
זכרו שהמשמעות של טקסים היא מה שאתם יוצקים לתוכם
בניית קהילה מקומית
חפשו קהילות של ישראלים או יהודים באזור שלכם
הזמינו חברים מקומיים להכיר את החגים שלכם
לכו לבית כנסת ולבית חב"ד להרגיש את המסורת והקהילה
עיבוד רגשי של הגעגוע
תנו לגיטימציה לגעגוע ולתחושת האובדן
שוחחו על הרגשות במקום להדחיק אותם
זכרו שגעגוע הוא ביטוי של אהבה
לבנות גשר על פני המרחק
כשחוגגים חגים בחו"ל, זה מאתגר, אך גם פותח הזדמנויות.
זה כמו לבנות גשר: מצד אחד החוויות והמסורות שהכרנו בארץ ומהצד השני החיים החדשים שלנו. דרך החגים אנחנו מבינים שהזהות שלנו לא חקוקה באבן - היא משתנה ומתפתחת. ופתאום מגלים משהו חשוב: אנחנו לא רק מקבלים את המשמעות של החג כמו שהיא, אלא יכולים ליצור אותה בעצמנו, בדרך שמתאימה לחיים החדשים שלנו.
בכל שנה שחולפת, החגים במקום החדש נטענים בזיכרונות ובמשמעויות משלהם. לאט לאט, המילה "בית" מתרחבת ומכילה יותר ממקום אחד, יותר מתרבות אחת, יותר מדרך אחת לחגוג ולהרגיש שייכות.
החגים הם לא תמיד זמן של שמחה נוצצת. לפעמים הם מגלים לנו איפה כואב. אבל הם גם פתח – ליצירה מחודשת ואם אתם מרגישים שהלב דואב , אל תחכו שיעבור.
אני מזמינה אתכם לפנות אליי לטיפול רגשי, כדי שנוכל יחד לבנות מחדש תחושת שייכות, ליצור משמעות ולמצוא ריפוי שורשי, גם ברגעים של חג וגם בשגרה.
שאלות למחשבה בחגים
מה הייתם רוצים שילדיכם ירגישו לגבי החגים ואיך אפשר ליצור את זה?
אילו מסורות חדשות יצרתם במקום החדש שמשקפות את הזהות המתפתחת שלכם?
האם המרחק מישראל עזר לכם לגלות מחדש את המשמעות של החגים והזהות עבורכם?
מאמרים נוספים על רילוקיישן שיכולים לעניין אתכם
אני כאן בשבילכם. שלחו לי הודעה בוואטסאפ לפגישה.